Op zoek naar de perfecte arrostini d’Abruzzo

Ben je ooit op vakantie geweest en heb je daar op een gelukzalig, zonnig moment iets geproefd dat je nog nooit op had? Iets nieuws en onbekends dat je zo lekker vond dat je dat vaker wil eten? Zelfs als je weer thuis bent in het koude Nederland? Niet per se om dat betreffende moment of die reis te herbeleven, maar gewoon, omdat het echt héél erg lekker is. En omdat het iets is dat niet enkel voedzaam is, maar juist wordt gegeten in een setting van vreugde, gezelligheid en vriendschap. En je anderen die ervaring die jij toen beleefde ook wil gunnen. Naast de smaak van deze heerlijkheid natuurlijk.

Nou, wij hadden die drive van ‘déja guste’ wel 4 jaar geleden. Na wederom een heerlijke vakantie in Abruzzo, Italië. Dat lekkers dat we daar geproefd hadden, moest in Nederland ook vast te krijgen zijn, dat kon niet anders met zoveel Italianen en hun bijbehorende restaurants in ons land. Toch? Niet dus.

Aeroporto d'Abruzzo

Aankomst op vliegveld van Pescara

Nu zitten we voor de vierde keer in het vliegtuig van Charleroi naar Pescara. Wederom op weg naar de hoofdstad van de delicatesse der delicatesses: arrosticini d’Abruzzo. Italiaanse puurheid op ’n stokje. Kleine stukjes geroosterd schapenvlees aan een spiesje (spiedini in het Italiaans). Zacht van smaak door het gebruik van enkele stukjes smeltend vet tussen de malse stukjes puur schapenvlees. Geroosterd op een speciale barbecue, enkel afgemaakt met een snufje zeezout. Direct van het stokje te smikkelen door je tanden erin te zetten en de stukjes zacht vlees in je mond te laten smelten. Nagespoeld met een heerlijke slok Montepulciano d’Abruzzo, rode wijn uit dezelfde streek. En dat dan enkele tientallen keren te herhalen. Door de traditioneel ceramieken kan gevuld met arrosticini van hand tot hand, van mond tot mond te laten gaan tijdens een gelegenheid met vrienden of familie. Welke gelegenheid dan ook. Groot en klein – echt iedereen – vindt dit lekker, ook dat is zo bijzonder. Dat is onze drijfveer om arrosticini wereldberoemd te maken! Dat doen we door onze vrienden in Abruzzo op te zoeken en met hen plannen te smeden – en uit te voeren – om het vlees, de barbecues, maar vooral de beleving in Nederland in te voeren. Letterlijk en figuurlijk.

FaberMec

Peppe laat vol trots zijn fabriek zien

De ‘zakenreis’ van Spiedini (Eddy & Ivo) bestaat ook deze editie weer uit het bezoeken van een aantal ‘fabrieken’. Dat zijn werkelijk pareltjes van vakmanschap waar de passie van af spat. Zo is onze hofleverancier van de traditionele spiedini barbecues, Guiseppe (Peppe voor ons), eigenlijk een ambachtsman die in zijn smidse unieke producten maakt om de vorstelijke arrosticini op te mogen bereiden. Arrosticini die zijn ontstaan kent in de bergen rondom Pescara. Zo kent Luciano al zijn schapen bij naam en geeft hen een liefdevol, vrij leven in de uitgestrekte velden van het Gran Sasso-gebergte in Midden-Italië. Die schapen eindigen uiteindelijk wel aan een stokje, maar hebben een prachtig leven gehad. En dat proef je! Grazio is een kunstenaar die unieke barbecues maakt. Die door hun vormgeving bijna alleen bekeken zouden moeten worden – en niet moeten worden gebruikt om te grillen. Elk onderdeel is uitgedacht en met de hand (en een paar vooroorlogse machines) samengevoegd tot een pronkstuk. Iets waar je in Nederland zo de show mee kunt stelen. Overigens is Grazio’s fabriekje meteen een museum. De wanden hangen vol met kunst en hij zou zelf kunnen doorgaan voor de broer van Salvador Dali. Giancarlo is van de jonge generatie. Hij heeft de automatisering gebracht in de BBQ. In de rustige maanden van de onderdelenfabriek voor Bugatti-motoren, heeft hij gesleuteld aan een systeem voor luie Italianen. Tientallen stokjes die vanzelf ronddraaien. Je hoeft alleen nog maar op het vuur te letten om de arrosticini op de perfecte smaak te brengen. Je kunt bij hem ook terecht voor bereiding op gas. Perfect voor foodtrucks natuurlijk. Dit jaar hebben we ook kennis gemaakt met een mogelijk nieuwe leverancier van arrosticini, Davide en zijn familie. Zal hij nog beter vlees hebben? We weten nu in ieder geval alles van de herkomst van het beste ras en de kwaliteit daarvan. En het verschil tussen een melk- en vleesschaap.

Fijne vrienden

Heerlijk genieten met Lorenzo & Caterina

Wat doen we die vier dagen eigenlijk in en rond Pescara? We eten en drinken heel veel, lachen, maken plannen en dromen. Over onze business in het algemeen en over de kansen in het bijzonder. Dat doen we samen met onze vrienden. Zoals met Lorenzo & Caterina die een prachtige agriturismo hebben op hun landgoed aan de voet van het Majella-gebergte in Torre de’ Passeri. Niet toevallig de bakermat van de arrosticini-‘industrie’. Met hen praten we over de mooie dingen in het leven, en proberen we Abruzzo op de kaart te krijgen en het toerisme te laten bloeien. Meer mensen moeten dit prachtige gebied gaan ontdekken. En we onderkennen samen het belang van genieten. Met elkaar, in de cultuur van: “when we meet, we eat”. Want, er is al genoeg ellende om je druk over te kunnen maken. Laten we zorgen dat we de wereld een heel klein beetje mooier maken door te zorgen dat iedereen kan genieten van fijn gezelschap – en arrosticini. Ook in Nederland. Daar wordt namelijk niemand slechter van; enkel gelukkiger. We moeten tenslotte toch eten, laten we het dan ook meteen lekker en gezellig maken. Heb je al trek? We laten je graag snel proeven!

Saluti, Eddy & Ivo