Wat is arrosticini? De geschiedenis en herkomst verklaard!

Over omvallende schapen tijdens de 'Transumanza' in Abruzzo
Bekijk onderstaande video voor uitleg over de productie

Transumanza in AbruzzoWat is Arrosticini? [Spreek uit als Ar-ros-tie-tsjie-nie]
Abruzzo was vroeger een zeer arme, onherbergzame streek. Van de ruige bergen rondom l’Aquila tot de uitgestrekte stranden bij (hoofdstad) Pescara. De voornaamste inkomstenbronnen waren visserij aan de kust en schapenhouderij in de bergen. Tweemaal per jaar vond de traditionele Transumanza plaats, dan vertrokken in het najaar de herders met hun schaapskuddes vanuit de bergen naar de zee om te overwinteren. Op zoek naar weides om te grazen. Dat ging namelijk niet meer zo goed op de koude, besneeuwde toppen van de Gran Sasso en Majella. Tijdens deze trektocht – langs vele dorpjes met posten voor de herders om te verblijven – vielen vele schapen ‘om’, van ouderdom, vermoeidheid of andere ongemakken. Om toch aan hun inkomsten te komen verkochten de herders deze dieren aan de dorpelingen (als ze zelf hun portie al gehad hadden). De dorpelingen maakten kleding van de wol en gingen met het vlees aan de slag om er allerlei lekkere gerechten van te bereiden (zoals de Italianen dat wel kunnen). De slimmeriken wilden echter het hele schaap ten volle gebruiken en regen kleine stukjes vlees en vet aan een takje en hielden deze boven het vuur. Om – als arme sloeber – toch nog wat te eten te hebben en tegelijkertijd lekker warm te worden van het vuur. Een traditie is geboren, want wat is dat lekker! Als je er dan een beetje zout op doet, smaakt het nog beter. En is de kans groter dat ze in de lokale kantine nog wat extra wijn of bier bestellen.

Om het leven nog wat makkelijker te maken creëerde men smalle ijzeren bakjes, canala, waar gemakkelijk een aantal stokjes tegelijk bereid konden worden. De Abruzzese BBQ is zo ontstaan. Ook was er een slimmerik die een houten doosje maakte om daarin wat vlees te stapelen, makkelijk stokjes kon prikken en daarna via gleuven aan de zijkant in een paar snedes meerdere stokjes tegelijk kon maken. Men heeft natuurlijk allerlei schapen en lammeren geprobeerd voor de beste arrosticini. Volgens de overlevering is die gemaakt van het vlees van een gecastreerd ram (hamel – ovino castrato).

Zo’n 25 jaar geleden is een complete industrie rondom dit traditionele gerecht ontstaan – via de handgemaakte stokjes van grootmoeder of de dorpsslager tot complete machinale snijd- en rijgstraten, waar de stokjes diepgevroren uitkomen. Zowel het vlees als de apparatuur om arrosticini te bereiden komen nu vaak uit de regio Pescara (met als middelpunt Torre de’ Passeri) en wordt geëxporteerd over de hele wereld. Een officiële arrosticino is 11 centimeter vlees (1 x 1 cm) aan een stok van 25 centimeter. Afwisselend vlees en vet. Het weegt tussen de 22 en 25 gram. Verboden om er iets anders dan zout of peperincino a l’olio op te serveren. Wel mag je er natuurlijk bruschetta bij eten.

Laat Spiedini nu al dit lekkers en bijzonders naar hier hebben gehaald om Nederland te laten genieten! Bestel dus snel Arrosticini in onze webshop.

Meer weten over Abruzzo?

Dit is de officiële website van het “bureau van toerisme voor Abruzzo”.

Abruzzo, Italia