1. De schapen

Abruzzese schapen lopen heerlijk vrij in de wei

2. Na de slacht

Na de slacht komen de karkassen aan in de fabriek

3. De vleesverwerking

Verschillende onderdelen van het schaap worden verwerkt

4. Het vlees

Een kubus wordt gevuld met verschillende lagen vlees, afgewisseld met vet

5. De kubus

Een apparaat prikt en snijdt de stokjes tot arrosticini

6. Het resultaat

Het resultaat na het prikken en snijden: mooie vierkante spiesjes van ca. 22 gram

7. Het verpakken

Per 100 stuks wordt de arrosticini verpakt en gaat vers de vriezer in

8. De bereiding

Het bereiden van arrosticini gaat natuurlijk het beste op onze speciale BBQs

9. Het zout

Een beetje zout er op; meer is niet nodig voor een pure smaak

10. Het genieten

En smullen maar. Arrosticini verveelt nooit!

Italiaanse puurheid op 'n stokje

Wij zijn de nr. 1 leverancier van arrosticini buiten Italië. Door het leveren van de beste kwaliteit – vlees en apparatuur – tegen een goede prijs. Zodat jij kunt genieten van deze eerlijke, pure en onbekende lekkernij uit Abruzzo. In de horeca of thuis. Samen met familie en vrienden. Zoals de Italianen dat doen.

Bekijk hieronder ons assortiment van arrosticini, Italiaanse barbecues en toebehoren.

Wat is arrosticini? De geschiedenis en herkomst verklaard!

Over omvallende schapen tijdens de 'Transumanza' in Abruzzo

Transumanza in AbruzzoWat is Arrosticini? [Spreek uit als Ar-ros-tie-tsjie-nie]
Abruzzo was vroeger een zeer arme, onherbergzame streek. Van de ruige bergen rondom l’Aquila tot de uitgestrekte stranden bij (hoofdstad) Pescara. De voornaamste inkomstenbronnen waren visserij aan de kust en schapenhouderij in de bergen. Tweemaal per jaar vond de traditionele Transumanza plaats, dan vertrokken in het najaar de herders met hun schaapskuddes vanuit de bergen naar de zee om te overwinteren. Op zoek naar weides om te grazen. Dat ging namelijk niet meer zo goed op de koude, besneeuwde toppen van de Gran Sasso en Majella. Tijdens deze trektocht – langs vele dorpjes met posten voor de herders om te verblijven – vielen vele schapen ‘om’, van ouderdom, vermoeidheid of andere ongemakken. Om toch aan hun inkomsten te komen verkochten de herders deze dieren aan de dorpelingen (als ze zelf hun portie al gehad hadden). De dorpelingen maakten kleding van de wol en gingen met het vlees aan de slag om er allerlei lekkere gerechten van te bereiden (zoals de Italianen dat wel kunnen). De slimmeriken wilden echter het hele schaap ten volle gebruiken en regen kleine stukjes vlees en vet aan een takje en hielden deze boven het vuur. Om – als arme sloeber – toch nog wat te eten te hebben en tegelijkertijd lekker warm te worden van het vuur. Een traditie is geboren, want wat is dat lekker! Als je er dan een beetje zout op doet, smaakt het nog beter. En is de kans groter dat ze in de lokale kantine nog wat extra wijn of bier bestellen.

Om het leven nog wat makkelijker te maken creëerde men smalle ijzeren bakjes, canala, waar gemakkelijk een aantal stokjes tegelijk bereid konden worden. De Abruzzese BBQ is zo ontstaan. Ook was er een slimmerik die een houten doosje maakte om daarin wat vlees te stapelen, makkelijk stokjes kon prikken en daarna via gleuven aan de zijkant in een paar snedes meerdere stokjes tegelijk kon maken. Men heeft natuurlijk allerlei schapen en lammeren geprobeerd voor de beste arrosticini. Volgens de overlevering is die gemaakt van het vlees van een gecastreerd ram (hamel – ovino castrato).

Zo’n 25 jaar geleden is een complete industrie rondom dit traditionele gerecht ontstaan – via de handgemaakte stokjes van grootmoeder of de dorpsslager tot complete machinale snijd- en rijgstraten, waar de stokjes diepgevroren uitkomen. Zowel het vlees als de apparatuur om arrosticini te bereiden komen nu vaak uit de regio Pescara (met als middelpunt Torre de’ Passeri) en wordt geëxporteerd over de hele wereld. Een officiële arrosticino is 11 centimeter vlees (1 x 1 cm) aan een stok van 25 centimeter. Afwisselend vlees en vet. Het weegt tussen de 22 en 25 gram. Verboden om er iets anders dan zout of peperincino a l’olio op te serveren. Wel mag je er natuurlijk bruschetta bij eten.

Laat Spiedini nu al dit lekkers en bijzonders naar hier hebben gehaald om Nederland te laten genieten! Bestel dus snel Arrosticini in onze webshop.

Meer weten over Abruzzo?

Dit is de officiële website van het “bureau van toerisme voor Abruzzo”.

Abruzzo, Italia